Регистрация    Войти
Авторизация
» » Капелани серед українських військових

Капелани серед українських військових

Категория: Украина
Капелани серед українських військових

Капелани серед українських військових


Останнім часом із засобів масової інформації ми все частіше чуємо слово «капелан». Це людина, яка є священиком для військовослужбовців та членів їхніх родин. До обов’язків капелана входить задоволення релігійних потреб військових та їх сімей, а також освітньо-релійна робота. Військовий священик, в першу чергу, опікується духовним станом військовослужбовця, фактично стає для нього товаришем. Працю капелана деяким чином можна співвіднести з роботою психолога.



Капеланство в Україні почало розвиватися від часу отримання незалежності. Проте перші згадки про капеланів відомі ще з часів Запорізької Січі. Враховуючи те, що українці в більшості релігійні люди, військові священики супроводжували наші війська впродовж всіх періодів історії України.


В нашій країні капеланство в армії стало знову актуальним у зв’язку з подіями на сході країни. Священнослужителі не могли довго знаходитись осторонь. Церковні організації почали надавати допомогу, зокрема волонтерську (психологічну та матеріальну). Проте довгий час їхня присутність серед військових на постійній основі не мала законних повноважень.


У зв’язку з цим релігійними організаціями проводиться співпраця із силовими міністерствами та відомствами. Метою цієї роботи є визнання капеланства в Україні офіційним інститутом. Однією з таких організацій є ДЕПАРТАМЕНТ ВІЙСЬКОВОГО КАПЕЛАНСТВА при Патріаршій курії УГКЦ. Департамент заснований у 2006 році для створення системи забезпечення душпастирської опіки для військових та координації цієї діяльності.


В Україні наразі тільки йде мова про створення повноцінного інституту військового капеланства. Тоді як у багатьох країнах світу вже розвинута система освіти та роботи капеланів. За європейськими стандартами перед тим як приступити до служби кожен капелан має пройти навчання в спеціальному закладі. Там священиків навчають не тільки духовним та психологічним аспектам, а й фізичній підготовці.


Капелан серед військовослужбовців – це не тільки священик, а ще і психолог, і товариш по службі, який є помічником у підтриманні духовного стану військових.


Отже, на даному етапі капеланство в Україні існує як окрема професія. Проте Інститут капеланства розвинений ще не надто сильно. Але зараз чітко зрозуміло, що капелани в українській армії потрібні, адже їхня основна місія – задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.