Регистрация    Войти
Авторизация
» » Ринок мікрокредитування в Україні: переваги використання в малому і середньому бізнесі

Ринок мікрокредитування в Україні: переваги використання в малому і середньому бізнесі

Категория: Украина
Ринок мікрокредитування в Україні: переваги використання в малому і середньому бізнесі

Наявність диференціації підприємств малого бізнесу, розв’язана проблема безробіття, налагоджене кредитування стартових підприємств й реалізації програми підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції – лише мінімальні позитивні зміни в економіці, які можна отримати з розвитком мікрокредитування України в найближчі роки.


Як свідчить міжнародний досвід, розвиток малого і середнього бізнесу відіграє рушійну силу, за допомогою якого можна істотно поліпшити соціальний мікроклімат окремо взятих регіонів України, а також в загальному розпочати процес зростання економіки країни у кризовий період. Малий бізнес є основою ланкою економіки таких розвинутих країн світу як Німеччина, США та Італія та займає головну частку у створенні ВВП та впровадженні новітніх технологій.



В ЄС налічується понад 17 млн. малих підприємств, у яких працюють понад 100 млн. чол., а їхній сукупний оборот становить понад 11 млрд. євро. Даний сегмент економіки володіє набагато більшою маневреністю виробництва й швидкістю зміни асортименту продукції. Розвиток мережі малих підприємств дозволяє наблизити сферу виробництва до споживача, підвищити ефективність використання місцевих сировинних та трудових ресурсів.


А від чого ж залежить ефективний розвиток й функціонування малого і середнього бізнесу? Звичайно ж наявність достатнього фінансування, головним чином з боку банківських установ. Досвід маси світових країн свідчить про недостатню платоспроможність малих підприємств на власний розвиток й модернізацію, вони потребують зовнішніх фінансових вкладень від держави, банкових установ чи інших інвестиційних компаній.


Ефективна діяльність малого підприємництва, забезпечення стабільного зростання, підвищення рентабельності й конкурентоспроможності в умовах євроінтеграції значною мірою визначаються обсягами кредитування цього сектора для підтримання та розвитку бізнесу. Відсутність доступу до кредитних коштів – одна з головних проблем починаючого підприємця, який має чудові ідеї й знає як реалізувати свій стартап. Саме це явище спонукає державу до пошуку й застосування вигідних умов кредитування для одного з найбільшого сегменту економіки – малого бізнесу.


Чому мікрокредитування?


Підприємства малого бізнесу - величезний потенціал для банківського мікрокредитування, а особливо в Україні, де частка малих підприємств в загальній структурі складає 95,6%. Історично банки надавали кредити менш ризикованим, добре організованим, великим підприємствам. Решту ж обслуговували фінансові компанії з великим відсотком комісії. Окрім того, ринок мікрокредитування є низько конкурентним та розвивається колосальними темпами лише за рахунок короткострокових позик населенню на споживчі витрати, придбання автотранспорту, тощо. У даному сегменті мікрокредити реально надають лише 17 банків, які мають стійкі частки ринку (Джерело). А на тлі зростаючого незадоволення політикою великих банківських установ, які вводять нові комісійні та ускладнюють умови отримання кредитів на низькі суми, мікрокредитування беззаперечно є основним джерелом інвестицій як для підприємств, так і для населення.


Короткий строк розгляду заявки, низькі вимоги до фінансового становища, спрощені умови видачі та зручний термін погашення – стали головними аргументами мікрокредитування.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.